dinsdag, augustus 15, 2006

Back from Hrvatska (4)

We zijn ook een kijkje gaan nemen bij de buren in Bosnië&Herzegovina. Slik ... de mondaine Dalmatische kust leek plots heel ver weg. Eenmaal de grens over (wat ook al geen sinicure bleek te zijn) wordt er niet meer gelachen: verhakkelde wegen, soms een waarschuwingsteken voor mijnenvelden, uitgebrande gebouwen en veel autowrakken.


De Bosnisch-Kroatische grens: spannend ...


Medjugorge: na Lourdes en Fatima het derde grootste Mariaheiligdom ter wereld. Sinds de mysterieuse verschijning van de Maagd Maria aan zesherderskindekes in 1981, is dit arme dorpje verworden tot een lange sliert van cafés, hotels, restaurants en vooral boutiekskes met - u raadt het - het volledige arsenaal aan bedevaartgadgets ...


Een kleine 30km voorbij Medjugorge ligt Mostar: het mooiste voorbeeld van Ottomaanse architectuur in de Balkan maar jammer genoeg ook een goed voorbeeld van de foolness of humanity. Hoewel de oorlog 10 jaar geleden eindigde, lijkt hij in Mostar nog akelig dichtbij.


Het Spaanse plein: centrum van de stad en blijkbaar ook middelpunt van de oorlogsaanvallen


Neen, we zitten niet in Turkije ...


"Est-ce ainsi que les hommes vivent?"


De wereldberoemde Stari Most, pas heropgebouwd. Het ding heeft wel een nogal triestige geschiedenis: bij aanvang van de oorlog zou op deze brug een jong koppel neergeschoten zijn omdat de een moslin en de ander christen was; kort nadien werd de brug kapot gebombardeerd.



Humor maar ook een goed voorbeeld van de onverzoenbaarheid van de twee gemeenschappen in Mostar: Barbie voor de christelijke meisjes en Fulla voor de moslimmeisjes.